Betere prestaties vanaf de basis

Wipingandcleaning.tif

Betere prestaties vanaf de basis

Wanneer we kijken naar oplossingen om productieprocessen te verbeteren, is het niet altijd eenvoudig om blijvende initiatieven te introduceren. Bij oplossingen die door het management worden bedacht, wordt vaak geen rekening gehouden met de basisbeginselen als onderhoud en reiniging. De meeste managers weten heel goed dat ze bij veranderingen moeten beginnen vanuit het perspectief van de medewerker, maar onderzoek laat zien dat dit in de praktijk vaak niet gebeurt. Dit betekent dat hulpmiddelen als ‘lean’ die moeten helpen met de efficiëntie binnen een bedrijf, vaak meer een managementfilosofie worden in plaats van een productierealiteit.
 
In gesprek gaan met uw werknemers is de eerste stap bij het vaststellen waar veranderingen het hardste nodig zijn. En hoewel het vaak minder belangrijke taken lijken, vormen onderhoud en reiniging een groot onderdeel van het werk op de werkvloer. Verbeteringen op dit gebied hebben een groot effect op de algehele productiviteit.
 
 
“Het is belangrijk dat we iedereen betrekken bij het herkennen van de problemen en het nadenken over de onderliggende redenen. Anders is het niet mogelijk om duurzame veranderingen en verbeteringen te realiseren.”
- Knut Sandbakken, Senior Advisor Production Development, SINTEF – Noorwegen

Het probleem – Blijvende veranderingen realiseren

In plaats van langetermijninitiatieven door te voeren, richten veel bedrijven zich op snelle oplossingen om kortetermijndoelen te halen en passen ze algemene middelen toe waarbij geen rekening wordt gehouden met de wensen van de werknemers. Omdat bedrijven vaak staan te springen om dit soort kortetermijnoplossingen door te voeren, voeren ze programma's vaak overhaast door zonder eerst te controleren of werknemers – inclusief management – voorbereid zijn op deze nieuwe manier van werken. 
 
Door te veel nieuwe productieprocessen in één keer door te voeren die niet binnen de hele organisatie vanaf de basis zijn opgebouwd, kan er - wat door McKinsey1 ‘initiatiefvermoeidheid’ wordt genoemd - ontstaan. Deze vermoeidheid kan de winst in efficiëntie snel laten vervliegen en kan zelfs voor wantrouwen zorgen onder de werknemers.

De oplossing – Begin met waar het zich allemaal afspeelt

De oplossing hiervoor is dat managers moeten beginnen om hun medewerkers te vragen naar de belangrijkste uitdagingen binnen hun dagelijks werk. Dit kan beteken dat managers wat tijd met ze doorbrengen op de werkvloer, met ze meelopen en vragen stellen over hoe en waarom ze taken op een bepaalde manier uitvoeren. Als mensen betrokken worden bij het herkennen van de problemen, maar ook de oplossingen inzien, zijn ze veel meer geneigd om nieuwe processen ook daadwerkelijk te steunen. Zodra u de wensen van de werknemers begrijpt, kunt u een lijst maken met de dingen die moeten veranderen, zoals een betere organisatie of betere reinigingsproducten. Uiteindelijk kunt u zo de manier van werken voor uw personeel ook makkelijker maken door ervoor te zorgen dat de juiste producten en hulpmiddelen op de juiste plaats beschikbaar zijn. 
 
“Veel organisaties besteden hun energie veelal aan methoden en hulpmiddelen, en daarmee wordt de potentie van de individuele medewerker vaak niet volledig benut.” - Dag Lotsander, Lean Expert – Zweden


De 5S van reinigen

Het 5S-model is een dynamische methodologie die gebruikt wordt om efficiëntie-initiatieven in goede banen te leiden. Tork raadt aan om 5S niet te gebruiken als een algemene template, maar als een model om te herkennen waar u uw inspanningen voor verandering het beste kunt toepassen binnen uw organisatie. Dit begint met een gesprek met uw medewerkers, het opstellen van een lijst met dingen die moeten veranderen en met het vereenvoudigen van uw poets- en reinigingstaken. Tork heeft de 5S van reinigen gecreëerd om u te helpen dit te bewerkstelligen, en onze producten helpen u natuurlijk bij elke stap. Zo gebeurt dat:   
 
//Tork 5S-modeloverzicht toevoegen//
 
 
1. Sorteren
Het wordt tijd om dingen eens op een rij te zetten. Elke werkvloer heeft een uitgebreide reeks aan reinigingstaken. De eerste stap is om te kijken welke oplossingen het beste bij uw specifieke wensen passen. Om u zoveel mogelijk opties te geven, biedt Tork een uitgebreide selectie aan poets- en reinigingsproducten. Schikken
 
2. Ordenen
Met deze stap maakt u werk, opslag en toegang efficiënter. Zodra u hebt bepaald welke Tork-producten het beste bij uw wensen passen, kunnen wij u helpen om de meest geschikte dispensers, muur- en vloerstandaarden te plaatsen op de juiste locaties. Dit maakt het eenvoudiger om de juiste producten op de juiste locatie te plaatsen. 
 
3. Schoonmaken
Hier begint u de resultaten te zien. Met een schone werkvloer met schone machines is het eenvoudiger om problemen op te merken en ongeplande werkonderbrekingen te voorkomen. Met Tork exelCLEAN® doeken verbeteren niet alleen de kwaliteit van het reinigen, ze kunnen ook de algehele prestaties verbeteren. Werknemers kunnen een taak bijvoorbeeld 35% sneller uitvoeren met 31% minder inspanning in vergelijking met lompen en huurdoeken.
 
4. Standaardiseren
Met Tork exelCLEAN® kunt u elke keer vertrouwen op dezelfde betrouwbare prestaties. De consequente kwaliteit van Tork-producten zorgt er ook voor dat werknemers niet meer tijd verliezen aan het zoeken naar een ‘goede’ lomp in de hoop. 
 
5. Behouden 
Deze laatste stap is zeer belangrijk. U hebt er veel tijd en moeite in gestoken en nu moet u ervoor zorgen dat uw verbeteringen ook op de lange termijn worden doorgevoerd. Door uw werknemers bij het proces te blijven betrekken en de juiste producten op de juiste plek aan te bieden, kunnen Tork-producten u helpen met deze langetermijnveranderingen, zoals het beter reinigen van machines, en uw onderhouds- en schoonmaakpraktijken blijvend verbeteren tijdens elke stap van het 5S-model.

Het resultaat: Echte veranderingen die beginnen bij de basis
Bij voortdurende verbetering telt elke seconde, ongeacht waar deze vandaan komt. Tork reinigingsdoeken met exelCLEAN® kunnen u helpen die extra seconde te vinden waar u het het minst verwacht (en dus ook om geld te besparen). 
 
De 5S van reinigen van Tork kunnen u vanaf de basis helpen door uw werknemers veelzijdige poets- en reinigingsproducten te bieden die eenvoudig te gebruiken zijn. Door te beginnen vanuit het perspectief van de werknemer, kunt u mensen slimmer laten werken, wat leidt tot gelukkigere en productievere werknemers. Dit vergroot uw uptime, wat weer zorgt voor geldbesparing. 
 
Wilt u meer weten? 
Hier volgt een checklist om u op weg te helpen met 5S //interne link//. Het 5S-model is een raamwerk dat gebruikt kan worden om de verbeterpunten te herkennen tijdens elke stap – beginnend met de manier van werken van uw werknemers.
 
Neem contact op met uw Tork-verkoopvertegenwoordiger en wij helpen u graag met het verbeteren van uw onderhouds- en reinigingsoplossingen.
 
 
 
–––––––––––––––
Bronnen:
1. McKinsey, “From Lean to lasting - making improvements stick”, 2008

Printen Downloaden