Wiping and Cleaning 1.tif

Reinigen is verzorgen

Als technici aan onderhoud denken, richten ze zich meestal op hun machines, niet op zichzelf. Maar onderzoek wijst uit dat onderhoudstaken een veelvoorkomende bron van ongelukken vormen1. Onderhoud draait dus niet alleen om zorgen voor uw machines, maar om zorgen voor uw medewerkers.

Veel bedrijven denken dat training genoeg is om veiligheid te verbeteren. Als medewerkers gewoon wordt geleerd hoe ze onderhoudstaken veilig moeten uitvoeren, dan zullen ze dat doen, toch? Maar medewerkers eenvoudigweg informeren over het belang van veiligheid is niet de beste manier om gedrag te veranderen. Academische onderzoeken over veiligheidscultuur tonen aan dat zelfs wanneer de werkploeg positief reageert op veiligheidstraining, er bijna geen verband is met het verminderen van ongevallen op de werkplek.

Waarom? Mensen doen wat hen makkelijkst is, niet het veiligst. Mensen doen wat het makkelijkst is, niet het veiligst. Wat is dan de beste manier om uw gezondheids- en veiligheidsgedrag te verbeteren in de praktijk?

Hulpmiddelen en processen zijn het belangrijkst

Geen woorden maar daden. Onderzoek2 toont aan dat praktische ondersteuning effectiever is bij het verminderen van ongevallen dan proberen om mensen te motiveren door verandering in hun mentaliteit. Het draait om gedrag, niet om houding. Zonder de juiste middelen en processen op de productievloer zullen ongevallen blijven gebeuren, hoeveel veiligheidstraining u ook aanbiedt.

Iets dat een klein detail kan lijken, zoals betere poets- en reinigingsproducten, is van grote invloed op de algemene performance, met name wat betreft veiligheid en moreel van de medewerkers. Onderzoek2 stelt dat bedrijven 80% of meer van hun inspanningen om de veiligheidscultuur te verbeteren moeten richten op gebieden zoals onderhoud en managergedrag. Voor onderhoud betekent dit reinigingsprocessen die aansluiten bij uw specifieke productiefaciliteit, en toegankelijke dispensers die bijdragen aan een nettere afdeling.

“De gevaarlijkste ongevallen met grote negatieve gevolgen, vanuit zowel een economisch als milieuopzicht, worden veroorzaakt doordat goedkope, eenvoudige onderhouds- en reinigingstaken worden verwaarloosd."
- Dr. Nima Khakzad, Technische Universiteit Delft

Een schone afdeling toont aan dat u veiligheid serieus neemt

Een schone afdeling en goede huishouding tonen ook aan dat uw bedrijf om werkomstandigheden geeft, wat weer zorgt voor goed moreel. Dit gaat niet alleen om de individuele medewerker; wanneer genoeg mensen het juiste doen, zullen anderen volgen. De juiste middelen en eenvoudige processen zorgen voor een algeheel schonere, meer productieve werkplek.

“Veel mensen geloven dat slechte huishouding niet uitmaakt, omdat ze in gebieden werken waar de schoonmaaknormen laag zijn”
- Dr. Dominic Cooper, Applied Behavioural Sciences Hull2

Managementondersteuning is cruciaal

Managers moeten goed gedrag stimuleren en de juiste middelen verstrekken. Het management staat onder constante druk om aan allerlei eisen te voldoen, maar het is cruciaal om de werkploeg in de praktijk voortdurend te ondersteunen. Onderzoek2 toont aan dat de juiste middelen verstrekken de beste manier is om dit te bereiken. 

Tork-producten ondersteunen uw veiligheidsstreven
Vandaag de dag gebruikt de meerderheid van industriële fabrikanten in Europa lompen en huurdoeken voor onderhoud en reiniging, vaak alleen uit gewoonte. Tork biedt producten en middelen die beter presteren dan lompen en huurdoeken en veilige praktijken bevorderen op de productievloer. Als u de veiligheidspraktijken wil verbeteren, is het tijd om te breken met de traditie van lompen en huurdoeken. Dit is waarom:

Minder tijdsdruk, minder fouten
Wanneer werkers meer tijd hebben om een taak te voltooien zijn ze beter uitgerust om de veiligheidsprocedures te volgen.
Tork-producten maken reiniging en onderhoud mogelijk in tot 35% minder tijd. De consequent hoge kwaliteit van Tork-producten zorgt voor 31% minder inspanning.

Minder rommel zorgt voor meer veiligheid
Tork biedt het juiste product voor elke taak. Tork-producten die georganiseerd zijn in de juiste dispensers helpen een betere structuur te bieden aan de plekken waar dit het hardst nodig is. Dit bespaart tijd en vermindert het risico op ongelukken.

Werk gezonder en veiliger met minder solventen
Producten van Tork hebben tot 41% minder solventen nodig dan traditionele lompen. Solventen kunnen negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van de medewerkers die eraan worden blootgesteld. Tork-producten verlagen de gezondheids- en veiligheidsrisico's die verbonden zijn aan het bewaren van met solvent doordrenkte lompen.

Betere veiligheid bevordert de kwaliteit van werk
Door veelzijdige middelen te bieden die eenvoudig zijn in gebruik, kunnen mensen slimmer, sneller en veiliger werken. Een meer tevreden, productievere werkploeg verhoogt de bedrijfstijd, wat zich direct vertaalt naar geldbesparing. Het gebruik van reinigingsdoeken met Tork exelCLEAN® is een praktische manier om aan te tonen dat reinigen hetzelfde is als verzorgen.

Klaar om aan de slag te gaan? Neem contact op met uw lokale Tork-verkoopvertegenwoordiger om uw gezondheids- en veiligheidsinspanningen te verhogen door de juiste praktische ondersteuning te leveren aan uw medewerkers.––––––––––––––––––––––
Bronnen:
1. National Health Scotland, “What is maintenance? Healthy safe workplaces”, 2012
2. Dominic Cooper, Improving Safety Culture- A Practical Guide, 2001


Printen Downloaden