MAX_500x500_highfive_original.jpg

Inspireer en motiveer kinderen met Ella en Max

Goede gewoontes voor handhygiëne worden vroeg aangeleerd

Het kan lastig zijn om uw kinderen aan te leren hun handen goed te wassen. Om kinderen te motiveren en te inspireren hun handen te wassen, hebben we de Ella's handenwasavontuur App ontwikkeld. Deze app helpt kinderen op een leuke, pedagogische manier aan te leren hoe, wanneer en waarom ze hun handen moeten wassen. Inspireer en motiveer met de App - Ella's handenwasavontuur. De app is (gratis) beschikbaar via de App Store en Google Play.  


Het belang van handen wassen

Ziekte en verzuim door slechte handhygiëne in kleuterscholen, kinderopvang en scholen is een serieus probleem. Het treft niet alleen docenten en kinderen, maar vaak ook ouders die extra vrij moeten nemen van het werk. We weten dat het aanleren en in de gaten houden van hygiëne een grote uitdaging is voor zowel ouders als onderwijsinstellingen.  


Handen wassen

Handen wassen helpt ziekten te voorkomen en is de beste bescherming.
Er zijn drie belangrijke vormen van overdracht (van bacteriën en/of virussen) die voorkomen moeten worden:
  • van de handen naar de ogen, neus, mond en open wondjes;
  • naar een andere persoon, via direct contact (hand-tot-hand) of indirect contact (hand-tot-voorwerp-tot-hand);
  • van handen naar voedsel tijdens voedselbereiding.


De ziektekiemen wegvegen

Bij het handen wassen hebben veel mensen de slechte gewoonte om ze even snel te wassen, snel de druppels eraf te schudden en dan weer verder te gaan. Als je kinderen van jongs af aan kunt aanleren om hun handen te drogen tot ze helemaal vrij van vocht zijn, zullen ze minder snel slechte gewoontes ontwikkelen.

Door vloeibare of schuimzeep te gebruiken en af te spoelen met water, wordt een groot deel van de meeste bacteriën verwijderd, vooral als dit gevolgd wordt door zorgvuldig drogen. Zeep gebruiken en afspoelen met water is ook een effectieve methode om het aantal virussen op de huid te verminderen.

Een voordeel van het gebruik van papieren handdoeken is dat de bacteriën in de handdoek blijven zitten. Ziekte kan optreden wanneer bacteriën het lichaam binnen zijn gekomen.

Handige tips
Downloads

Printen Downloaden