Essity_2019_MAN_Luftaufnahme_web_original.jpg
Algemeen

Essity investeert in duurzame vezeltechnologie - Gebruik van tarwestro vermindert water- en energieverbruik bij tissueproductie

23/05/2019

Wereldwijd hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity, bekend van onder andere Tork, TENA, Libresse, Edet, Demak’UP, Tempo en Plenty, investeert zo’n 37 miljoen euro in een duurzame, alternatieve vezelfaciliteit voor de tissueproductiefabriek in Mannheim, Duitsland. Door deze technologie kunnen hoge kwaliteit consumenten en professionele hygiëneproducten vervaardigd worden op basis van tarwestro, een duurzame grondstof die een agrarisch bijproduct is. Het gebruik van tarwestro heeft significante duurzaamheidsvoordelen waaronder een aanzienlijke afname van het gebruik van water en energie. Essity zal het tarwestro afnemen van boeren in en rondom Mannheim. De productie wordt naar verwachting in de tweede helft van 2020 gestart.

Tarwestro is het overblijfsel van de stengel nadat het graan is geoogst uit de tarwe. Het wordt deels gebruikt in veestallen of als bodembedekking. Ongeveer de helft van al het tarwestro wereldwijd wordt momenteel nog verspild. 
 
Kwaliteit doet niet onder voor die van houtvezels
 
Essity heeft een exclusieve overeenkomst getekend met het Amerikaanse Sustainable Fiber Technologies (SFT). De mondiale vergunning geeft Essity toegang tot SFT’s zogeheten Phoenix Process™, een techniek die plantaardige, duurzame bronnen omzet naar pulp die geschikt is voor het fabriceren van tissueproducten. Tissue geproduceerd met tarwestro is door dit proces net zo licht, zacht en sterk als tissue geproduceerd met houtvezels. Wat er overblijft na het produceren van pulp uit tarwestro vormt een apart bijproduct dat op verschillende duurzame manieren gebruikt kan worden. Voorbeelden hiervan zijn kunstmest en bodemverbeteraars, een duurzaam alternatief voor petroleum dat gebruikt wordt in synthetische producten en industriële en constructie additieven. 
 
“Dit proces stelt Essity in staat om erkende houtvezels deels te vervangen door duurzaam tarwestro. Dit resulteert in een ecologisch voordeel aangezien er bij het proces significant minder water en energie wordt verbruikt. Daarnaast hervormt het een ongebruikt agrarisch bijproduct in een schaalbare, nieuwe tissuevezelbron,” aldus Gertie Eikenaar, communicatiedirecteur bij Essity Benelux.
 
Duurzaamheidsdoelstellingen
 
Essity streeft ernaar om voor 2030 de ecologische voetafdruk van de producten met 33 procent te verminderen. Uitgebreide doelstellingen voor koolstofuitstoot zijn goedgekeurd door het Science Based Targets initiatief dat, op het gebied van afname van ecologische impact, overeenkomt met het Klimaatakkoord van Parijs.
Momenteel produceert Essity tissueproducten voor consumenten en professionele hygiënesegmenten met ongeveer 60 procent pulp uit gecertificeerde houtvezelbronnen en 40 procent uit gerecyclede vezels.
 
“Om onze duurzaamheidsambities te waarborgen, kijken we kritisch naar onze productiemethoden. Zo gebruikten we al gerecyclede vezels in onze tissueproducten. Deze nieuwe methode met tarwestro laat zien hoe innovatie kan bijdragen aan een duurzame en circulaire maatschappij,” zegt Magnus Groth, Essity’s voorzitter en CEO.

Contact Person

StefanBruckmann.jpg
Stefan Bruckmann, Brand Activation Manager DACH & BNLX
+49 (0)621 778 4734
stefan.bruckmann@essity.com

Terug
Printen Downloaden