Bocuse dOr.jpg

Bocuse d'Or: De zoektocht naar het winnende recept

Bocuse d'Or is de meest prestigieuze gastronomische competitie ter wereld. Tijdens de competitie heb je slechts één kans: er mogen geen fouten gemaakt worden in de jacht op de winnende formule.

Ørjan Johannesen heeft een droom: de beste kok ter wereld zijn. Om dit uitdagende doel te bereiken, zijn maanden van voorbereiding nodig. Maar hoe bereid je je voor op één van de belangrijkste gastronomische competities ter wereld?
 
Al op negenjarige leeftijd begon Ørjan met koken bij hotel Bekkjarvik Gjestgiveri, waar hij is opgegroeid. Tegenwoordig verdeelt hij zijn tijd tussen de hotelkeuken en de trainingskeuken in Sandefjord, waar zijn trainer, Odd Ivar Solvold, gestationeerd is. Odd Ivar won in 1997 brons tijdens de Bocuse d'Or, en heeft sindsdien vele andere Noorse chef-koks naar succes geleid. De beste chef ter wereld worden, kun je niet in je eentje. Het vereist een team en zeer nauwkeurige voorbereidingen.
 
Tijdens de Bocuse d'Or Europe in 2014, werd Ørjan Johannesen derde en kwalificeerde hij zichzelf voor de gastronomische wereldkampioenschappen in Lyon in 2015. Nu gaat hij de uitdaging kalm tegemoet, met hetzelfde motto als altijd: dat de oorspronkelijke smaken van de ingrediënten naar voren komen en dat mensen zeggen: "Wauw, hoe kan iets dat zo simpel en ongecompliceerd is, zo goed smaken?" De eenvoudige combinatie van goede service en goed eten creëert de beste eetervaring. Maar vaak is iets dat er heel eenvoudig uitziet toch heel complex.
 
De Formule 1 voor chef-koks
 
Als de Bocuse d'Or de Formule 1 voor chef-koks is, dan is het echt een nu-of-nooit-scenario. Er moet een groot aantal puzzelstukjes op zijn plaats vallen voordat iemand mee kan dingen naar de Bocuse d'Or. Ørjan Johannesen besteedt heel veel tijd aan details die verder gaan dan alleen het eten. Regels, uitrusting en hygiëne moeten volledig onder controle gehouden worden. Hij voegt hieraan toe: "Tijdens de competitie in Lyon is mijn tijd beperkt en ben ik afhankelijk van hoe netjes en schoon alles tijdens de wedstrijd is. Een goede hygiëne is cruciaal." Je hebt slechts één kans op succes wanneer je strijdt tegen de beste chef-koks ter wereld en de kleinste details kunnen de grootste gevolgen hebben.
 
Ørjan gebruikt de pluisarme Tork Low Lint Cleaning Cloths om er zeker van te zijn dat de zilveren schalen er voor de uiteindelijke presentatie perfect uit zullen zien. Tijdens de Bocuse d'Or moet alles onberispelijk zijn. Geen vingerafdrukken of vlekken, en, net zo belangrijk: geen onbedoelde drupjes saus of snufjes kruiden. Voor dit soort perfectie is de Tork Low Lint Cleaning Cloth perfect, omdat deze doek alles oppoetst zonder pluisjes achter te laten, goedgekeurd is voor contact met voedingsmiddelen en vet snel absorbeert.
 
 
Dit artikel is geschreven voordat de 2015 editie van Bocuse d'Or plaatsvond. En raad eens. Hij heeft gewonnen.

Die doekjes neem ik zeker mee naar Bocuse d'Or.

Ørjan Johannesen

Winnaar van de 2015 Bocuse d'Or