Contek 1 Rectangle.jpg

"Zelfs het kleinste beetje pluis is al te veel!"

Inkt, verf of chemische producten: wat er ook wordt vervoerd in een 'intermediate bulk container' (IBC), als CONTek IBC-Service GmbH klaar is met schoonmaken moeten alle resten spoorloos zijn verdwenen.

Wolfgang Kuhn ziet elk pluisje als een natuurlijke vijand. Zijn werk draait om alles perfect schoonmaken. Hij heeft CONTek IBC-Service GmbH 20 jaar geleden opgericht om IBC's (herbruikbare containers voor schadelijke stoffen) te produceren en te leveren, en deze na gebruik te reinigen en naar de klanten terug te brengen. Het zakenmodel is eigenlijk heel simpel. Maar in 1995, toen Kuhn en zijn partner het bedrijf opstartte, bestond er nog niets vergelijkbaars. In die dagen werkte hij voor een bedrijf dat printerinkt produceerde. "Ik realiseerde me dat er geen alles-in-één-bedrijf bestond voor de productie, reiniging en logistiek van IBC's." Kuhn zag het gat in de markt en richtte CONTek op om aan deze vraag te beantwoorden. En met succes. 
 
Tegenwoordig worden er iedere dag zo'n 150 omvangrijke stalen containers bij de fabriek in Ellrich, Thüringen bezorgd, waar ze worden gereinigd en klaargemaakt voor de volgende vervoersklus. Elke container is groot genoeg voor 300 tot 1200 liter vloeistof, pasta of stromende bulkmaterialen. De automobielindustrie zorgt vaak voor verf, en printers laten kilo's inktresten achter in de containers. Ongeacht de inhoud, is het CONTeks taak om alle resten volledig en op tijd te verwijderen. "Als een van onze klanten 's nachts de productielijn door laat werken, verwacht hij de volgende ochtend de juiste containers op zijn stoep te hebben staan", legt Wolfgang Kuhn uit. De voorziening in Ellrich reinigt daarom de hele dag door, zes dagen per week.  
 
Na een eerste inspectie op mogelijke mechanische schade worden de gebruikte containers via een ingewikkeld proces machinaal gereinigd. Daarna doorlopen ze een eindproces van handmatige reiniging met speciale reinigingsdoeken. Alle medewerkers die hierbij komen kijken, weten hoe belangrijk deze taak is. "Stel bijvoorbeeld dat inkt- of olieresten in de container de volgende lading verf bevuilen. Een autoproducent moet dan mogelijk de hele productielijn stopzetten", zegt Kuhn om het probleem te omschrijven. "Elke seconde dat de lijn stilstaat, worden enorme kosten gemaakt. Daarom garanderen wij onze klanten dat de gereinigde containers 100% vrij zijn van pluis, vegen, siliconen, vet, olie of verfresten." In totaal kost het tussen één en zeven uur om een IBC te reinigen, afhankelijk van de inhoud en de mate van bevuiling. 
 
Om het handmatige reinigingsproces te optimaliseren, ging het bedrijf in 2011 op zoek naar een alternatief voor de katoenen doeken die ze op dat moment nog gebruikten voor de reiniging, aangezien deze geen 100% pluisvrije resultaten opleverden. CONTek testte verschillende soorten reinigingsdoeken en na uitgebreide proefperiodes koos het bedrijf voor de extra sterke Tork Heavy-Duty Cleaning Cloth. "Met de reinigingsdoeken van Tork hebben wij de kwaliteit van ons werk kunnen verbeteren zonder een cent meer te hoeven betalen", zegt Wolfgang Kuhn. CONTek verbruikt jaarlijks 100.000 doeken. 100.000 momenten waarop men zich geen zorgen hoeft te maken over pluisjes.

Met de reinigingsdoeken van Tork hebben wij de kwaliteit van ons werk kunnen verbeteren zonder een cent meer te hoeven betalen

Wolfgang Kuhn

Oprichter van CONTek IBC-Service GmbH