Maria Middelares_H5 close up_ori.JPG

AZ Maria Middelares is het eerste ziekenhuis in België dat volledig is uitgerust met de innovatieve en handige Tork-producten

AZ Maria Middelares is een modern ziekenhuis in de groene rand van Gent. In 2015 verhuisde het ziekenhuis naar een gloednieuw complex op dezelfde site. Het oude ziekenhuis werd afgebroken en alle patiënten en medewerkers verhuisden naar het hypermoderne ziekenhuis. Maria Middelares is een middelgroot ziekenhuis met 641 bedden en een oppervlakte van 64.800 m2.

Eén van de 1850 personeelsleden is Karin Valckenier, zij is het diensthoofd van de schoonmaakdienst in Maria Middelares. Ze staat al zes jaar aan het roer van een onmisbare dienst. Karin staat in voor de planning en de coördinatie van alle poetsprocessen. Regelmatige kwaliteitscontroles zijn dan ook dagelijkse kost. Haar takenpakket bestaat ook uit het uittesten en aankopen van nieuw schoonmaakmateriaal. Onze Peakserve en Tork Midsize Coreless Toilet Paper horen daarbij, en ze is er enthousiast over. Tijdens ons gesprek op de site, legt ze ons uit waarom.

De hoofdtaak van de schoonmaakdienst bestaat er, vanzelfsprekend, uit om alles steeds proper en net te houden. Maar eigenlijk gaat het veel verder dan dat. Karin en haar team ondersteunen de dagelijkse ‘flow’ van het ziekenhuis. Ze zorgen ervoor dat alle andere diensten hun werk zo goed mogelijk kunnen uitvoeren. Dat doen ze door voortdurend mee naar oplossingen te zoeken. De schoonmaakdienst zorgt ervoor dat alles efficiënt en doeltreffend kan lopen. Eén van de belangrijkste dingen die daar voor gezorgd heeft, is standaardisatie, zegt Karin Valckenier:

“We hebben beroep gedaan op Tork om de locatie en plaatsing van dispensers en vuilbakjes  voor het nieuwe ziekenhuis mee uit te werken. Dit hebben we gedaan omdat ze al jaren ervaring hebben in het organiseren van zulke grote gebouwen, ook in de medische sector. AZ Maria Middelares is het eerste ziekenhuis in België dat volledig is uitgerust met de innovatieve en handige Tork-producten. Die standaardisatie zorgt ervoor dat alles overal hetzelfde is. De materialen zijn in elke kamer en sanitaire ruimte exact hetzelfde. Dit zorgt voor herkenbaarheid bij zowel het schoonmaakpersoneel als alle gebruikers en maakt het werk erg efficiënt.”

Met andere woorden: Tork vergemakkelijkt de job van het schoonmaakpersoneel. Met de vorige systemen was er een continu proces van het aanvullen van de papierreservoirs, maar de Tork PeakServe heeft een veel groter volume, waardoor het schoonmaakpersoneel de reservoirs minder vaak moet aanvullen.

“In de centrale inkomhal van het ziekenhuis is er elke dag van 6u ‘s ochtends tot 22u ’s avonds een enorm groot verloop. Veel mensen gebruiken het toilet als ze binnenkomen of bij vertrek. Door op die plaatsen de PeakServe te gebruiken kan het schoonmaakpersoneel meer op andere plaatsen worden ingezet en hun werk beter en preciezer uitvoeren.” bevestigt Karin Valckenier.

Volgens Valckenier loopt de samenwerking met Tork ontzettend goed. “Tijdens het plannen van het nieuwbouw ziekenhuis hebben we meteen voor Tork gekozen omdat ze al jaren een betrouwbare partner waren van het AZ Maria Middelares, maar vooral omdat de producten voor patiënten enorm gebruiksvriendelijk, kwaliteitsvol én veilig zijn. Bij Tork wordt alles erg goed opgevolgd en ze geven steeds advies op maat. Ook als iets minder goed loopt dan gepland, wordt er meteen onderzocht waar de fout zit en hoe dit opgelost kan worden. Ze denken proactief mee hoe processen steeds verbeterd kunnen worden.”

Maria Middelares wil onder meer door de vlotte samenwerking met Tork gezien worden als een voorloper in de medische wereld op het vlak van infrastructuur, orde en netheid. Ze zijn een innovatief en vooruitstrevend ziekenhuis waar innovatieve en vooruitstrevende producten meer dan op hun plaats zijn.

“Bij een innovatief en vooruitstrevend ziekenhuis horen innovatieve en vooruitstrevende producten. Tork vergemakkelijkt de job van het schoonmaakpersoneel. Met de vorige systemen was er een continu proces van het aanvullen van de papierreservoirs, maar de Tork PeakServe heeft een veel groter volume, waardoor het schoonmaakpersoneel de reservoirs minder vaak moet aanvullen”.

Karin Valckenier

Diensthoofd van de schoonmaakdienst