Motocross - Rectangle.tif

Motorcross - De sport waar perfectie vereist is

Een combinatie van adrenaline en opwinding, de geur van benzine in de lucht en het gevoel dat er iets groots staat te gebeuren. Het is veeleisend, vuil, hard en vol berekend risico. De rijders moeten een speciaal soort intelligentie gebruiken, snel beslissingen nemen, de baan scannen en weten tot welk punt ze hun motors kunnen dwingen.

PG Hjortmarker repareert de motorfiets van de rijder die de hoop van Zweden in het komende Wereldkampioenschap belichaamt: zijn zoon Eddie. Hij maakt deel uit van het CEC S.I. raceteam, een Lets team dat gelooft in, en samenwerkt met, jonge motorrijders uit Noorwegen, Zweden, Letland en de VS. Eddie begon met racen toen hij op zijn zevende zijn rijbewijs voor 50 cc haalde. Nu is hij twintig en een zeer grote naam in de sport. 
 
Het team helpt de jonge rijders met de sport mee te groeien, en biedt hen aan het begin van hun carrières de beste omstandigheden. "Duitse en Nederlandse teams staan tegenwoordig bovenaan de lijst, maar nog niet zo lang geleden was Zweden een van de grote landen in deze sport."
 
Midden in deze macho-omgeving vinden we Aleksandra Steinberg, team manager voor PR, sponsors en alle praktische zaken, zoals vervoer en schema's, die ervoor zorgen dat het team op het hoogste niveau kan meespelen. "Er is altijd een hoop te doen: de rijders timen, verschillende grote en kleine problemen oplossen, met de motors helpen tijdens de races", zegt ze. 
 
Na elke race wordt de motorfiets uit elkaar gehaald en wordt elk onderdeel van de motor geïnspecteerd, gereinigd en afgenomen. "We hebben altijd papier van Tork gebruikt", zegt PG Hjortmarker. "Voor lange tijd hebben we de blauwe rol gebruikt, maar nu proberen we wit, dubbellaags papier, en het is uitstekend. Het is super absorberend, zelfs extreem plakkerige remvloeistof vormt geen probleem."
 
"Motorcross is heel duur, dat is meestal zo met sport waar veel technologie aan te pas komt", aldus Aleksandra Steinberg. "We zijn heel erg blij dat we Tork als sponsor hebben. Het is een merk van een groot, betrouwbaar merk dat ons steunt en in ons gelooft. We zijn dankbaar voor de hulp en ondersteuning die we krijgen, daardoor kunnen wij blijven werken met jonge rijders en hen helpen het hoogste niveau te bereiken."

Het is super absorberend, zelfs extreem plakkerige remvloeistof vormt geen probleem.

PG Hjortmarker

Monteur bij CEC S.I. Raceteam