Kitchen.tif

Schone smaak bij Nordic Choice Hotel

Kok René Stene haalt zijn inspiratie uit het buitenland wanneer hij het zomermenu samenstelt bij Quality Spa & Resort Son. Zijn filosofie is dat een combinatie van pure ingrediënten en goede hygiënepraktijken voor gasten de beste restaurantervaring schept.

René Stene is al sinds 2008 kok bij Rbar Dock & Dine, het restaurant van Quality Spa & Resort Son, een juweel tussen de fjorden. In de open keuken zorgt Stene ervoor dat de gasten van hun maaltijden kunnen genieten na vergaderingen of spabezoekjes. "We gebruiken pure ingrediënten en halen het beste uit culinaire kunsten van over de hele wereld. Ik haal mijn inspiratie uit zowel de Europese als Aziatische keuken, en ik probeer lokaal gekweekte ingrediënten te gebruiken, zoals asperges uit Jeløya en groenten van het Ramme Gaard-landgoed", vertelt Stene.
De kok vindt aan de waterkant inspiratie voor zijn zomerse à-la-cartemenu.
"Veel gasten willen in de zomer lichtere, eenvoudigere gerechten, en wij doen ons best daar op in te springen. Maar biefstukliefhebbers hoeven zich geen zorgen te maken; we serveren niet alleen vis, schelp- en schaaldieren."
 
Hygiëne en netheid – onderdeel van de hele ervaring
Dit voortreffelijke restaurant bedient hotelgasten, zeelui en lokale bewoners die binnenkomen voor een snelle lunch. Om ervoor te zorgen dat alle gasten een goede eetervaring hebben, is Stene van mening dat het menu boeiend en verrassend moet zijn.
Daarnaast zijn voor de kok service en hygiëne van groot belang. "Wij houden ons erg bezig met een schone omgeving, zowel in het restaurant als in de spa- en fitnessvoorzieningen. Voor ons is hygiëne alles. Daarom hebben we de keuken zo gemaakt dat alles zich op hetzelfde niveau bevindt; er zijn geen kleine hoeken en gaten, geen kabels of slangen waar zich stof en vuil kunnen ophopen."
 
Tork in het team
Stene zit in het schoonmaakteam en heeft Tork als leverancier van producten voor het schoonmaken en afnemen. "Wij gebruiken gevouwen papieren handdoeken en doeken voor al het schoonmaken en handen wassen. Hierdoor kunnen we de werkoppervlakken schoon en netjes houden", zegt Stene.
Dispensers en afvalbakken zijn strategisch geplaatst en bevinden zich altijd binnen handbereik, zodat de koks voor papier of zeep hun werkplek niet hoeven te verlaten.
Voor de voorbereiding en het koken gebruikt de kok alleen nog maar multifunctionele doekjes van dezelfde leverancier. Deze kunnen zowel worden gebruikt als zeefdoeken als voor het afvegen van vlees en vis. De stof waarvan ze gemaakt zijn pluist niet, waardoor ze uitermate geschikt zijn. "Tork vindt steeds nieuwe toepassingen voor ons, zodat wij een hoog hygiëneniveau kunnen handhaven", zegt Stene.
 
Koken als leerervaring
Een van de activiteiten in dit hotel is Stenes gastenkeuken. Hier kunnen de bezoekers zelf koken en ondertussen meer over voedsel te weten komen. De gastenkeuken is populair bij bedrijven van alle soorten en maten, en veel bedrijven gebruiken deze activiteit voor teambuilding. 
"Het competitieve instinct komt al gauw naar voren wanneer mensen in teams worden onderverdeeld en elk team een mand met ingrediënten krijgt", zegt Stene. 
Net als bij MasterChef geven de gasten zich over aan een nauwelijks in toom gehouden kookwedstrijd, maar niet voordat ze zorgvuldig uitleg hebben gehad over het belang van hygiëne in de keuken.
"We hebben esthetische oplossingen in het zwart uitgekozen die goed werken in een educatieve keuken. Ze helpen ons goede hygiënepraktijken te handhaven, en we moedigen de mensen aan om veel gebruik te maken van zeepdispensers en wasplekken", vertelt Stene. 
"Vis en vlees moet nooit op dezelfde snijplank of onder het zelfde mes liggen, en je moet nooit je gezicht of haar aanraken wanneer je voedsel bereidt. Hier zien we echter dat veel gasten nog veel te leren hebben", zegt Stene.
Een van de belangrijkste dingen waar de kok aandacht aan besteedt, is het netjes houden van je werkoppervlak. Stene adviseert om één project per keer te voltooien bij het bereiden van voedsel, om te voorkomen dat kookgerei en verschillende ingrediënten door elkaar worden gebruikt. 
"Als je na elke handeling het blad afneemt en het gereedschap afwast, is het eenvoudiger alles schoon te houden. Een opgeruimd werkoppervlak is een van de dingen waarop je in kookwedstrijden zoals Bocuse d'Or wordt beoordeeld. Dit toont aan dat hygiëne uiterst belangrijk is in professionele keuken, en iedere kok zou hier veel aandacht aan moeten besteden", legt Stene uit.
 
Het draait allemaal om een goede planning
Sinds het begin heeft de kok van Rbar Dock & Dine meer wasbakken en dispensers toegevoegd aan de keuken.
"Pas als je bezig bent, kom je erachter wat je nog meer nodig hebt, maar we hebben de keuken inmiddels zo goed gemaakt als mogelijk is, en alles draait goed met de producten die we hebben", vertelt Stene.
De keuken van Rbar heeft alle voorzieningen op hetzelfde niveau, van de opslagruimte tot de vriezer en koelkast. Zo draagt het personeel geen vuil met zich mee als ze van de ene naar de andere verdieping lopen, of wisselen tussen schone en niet-schone zones. "Het belangrijkste is om je bewust te zijn dat je nog steeds aan het werk bent, zelfs wanneer je niet daadwerkelijk voor het aanrecht staat. Daarom proberen wij te allen tijde binnen onze zones te blijven", zegt Stene.

Tork vindt steeds nieuwe toepassingen voor ons, zodat wij een hoog hygiëneniveau kunnen handhaven

René Stene

Kok bij Rbar Dock & Dine