Norwegian skiing team 1 Rectangle.jpg

Eén keer even wegglijden en het is voorbij

Het nationale skiteam van Noorwegen zou zonder deze mensen nooit zo snel de bergen af gaan.

De meesten van ons hebben een skiwedstrijd waarschijnlijk alleen op tv gezien, en vanaf de bank lijken de skiërs moeiteloos over de sneeuw te glijden. Maar dat ze zo snel over de sneeuw glijden is vooral te danken aan de miskende helden van het skiteam: de skiwaxers.
 
Beitostolen, Noorwegen. We hebben afgesproken met Knut Nystad, hoofd van het skiwaxteam. Zijn team is druk bezig in hun speciale trailer: ze bereiden zich voor op het wereldkampioenschap in februari 2015. Alles moet getest worden: de grip, de gladheid, en welke chemicaliën het beste samenwerken.
 
Hoge verwachtingen
 
Zijn team begint al vroeg met de voorbereidingen. En er wordt uitgebreid getest.
 
"Ze werken in een uitdagende omgeving, moeten veel reizen, maken lange dagen en de prestatiedruk is hoog", merkt Knut op.
 
Hij gaat verder: "Er wordt van de Noorse skiërs verwacht dat ze de wedstrijden domineren en de gouden medailles binnen zullen slepen. Als dit niet gebeurt, zoals in Sochi, zal er als eerste naar de ski's worden gekeken."
 
Voor topprestaties zijn gespecialiseerde teams nodig
 
Sommige waxers zijn direct verantwoordelijk voor de deelnemers. Ze bouwen en onderhouden de skiverzameling en testen en waxen de ski's voor de wedstrijd. Het griphoofd is verantwoordelijk voor het vinden van de juiste producten (standaard wax, nieuwe mengsels, methoden of lagen) om te zorgen dat de ski's grip hebben wanneer dit nodig is. Maar ze moeten natuurlijk ook glijden, en dat is de verantwoordelijkheid van het glijhoofd. Het is veel werk, dus werken de hoofden samen met een assistent om de beste methoden, glijders, poeders en mengsels te vinden.
 
Het team is volledig afhankelijk van goede partners en materialen om topprestaties te leveren. Het voorbereiden en schoonmaken van honderden ski's, meerdere keren per seizoen, betekent dat je veel afval produceert als je niet beschikt over de best mogelijke oplossingen. Met pluisarme reinigingsdoeken, vochtige doeken en papieren handdoeken in dispensers boven de werkplekken, kan het werk op een efficiënte manier worden gedaan. Daarnaast ontstaat er geen troep door chemicaliën en wordt een gezonde werkomgeving gegarandeerd, zelfs tijdens stressvolle periodes.
 
Als we dus teruggaan naar Nystad: Het is zijn verantwoordelijkheid om het team te organiseren en ervoor te zorgen dat de omstandigheden optimaal zijn voor het behalen van succes.
 
Ongeacht het resultaat, je wint of verliest samen.
 
De skiwaxtrailer van de Norwegian Ski Federation is uitgerust met veel producten van Tork, waaronder Tork vochtige doeken. Omdat de trailer geen eigen watervoorziening heeft, gebruiken de waxers de Tork Hand Cleaning Wet Wipes voor het wassen en schoonmaken van de handen, waardoor hun dag een stuk eenvoudiger wordt. 

Met pluisarme reinigingsdoeken, vochtige doeken en papieren handdoeken in dispensers boven de werkplekken van de waxers, kan het werk op een efficiënte manier worden gedaan.

Knut Nystad

Hoofd ski-waxspecialist van het Noorse crosscountry skiteam.